SAMORZĄDNOŚĆ / GOSPODARKA / INTEGRACJA EUROPEJSKA

ISSN 2082-3673

 

Europrojekty.pl  /  Numer  114  / Polskie piekarnie to jest to!

 

10 lat na rynku
cukierniczym i piekarniczym

 

Polskie piekarnie to jest to!

 

 

 

Polacy jedzą doskonałe pieczywo, chyba najlepsze w Europie. Taka jest dość powszechna opinia o „naszym codziennym” wśród Europejczyków, którzy coraz chętniej zaglądają do polskich sklepów w krajach Unii, gdzie kupują nasze wypieki przygotowywane według rodzimych oryginalnych receptur. Ale i w naszym kraju trwa bezpardonowa walka o klienta, bo jeśli chodzi o chleb i inne wypieki, to jesteśmy bardzo wybredni i wymagający. Panują jednak zdrowe zasady w tej konkurencji. Zwyciężają rzeczywiście najlepsi. Bez wątpienia do tego grona należy tarnowska firma Polskie Piekarnie sp. z o.o., spółka komandytowa z siedzibą w Libuszy – małopolskiej wsi w powiecie gorlickim.

 

Założycielami spółki są Witold Grab, Gabriela Grab i Iwona Rudek. Właściciele od początku istnienia firmy aktywnie wpływają na jej rozwój i odgrywają kluczową rolę w efektywnej realizacji założonego planu działania. Lata 2005-2016 to dla właścicieli firmy czas wytężonej pracy i dynamicznego rozwoju firmy, uwieńczony licznymi sukcesami. W pierwszych latach istnienia spółki, zespół Polskich Piekarni działał jako grupa fachowców wynajmowanych przez przedsiębiorców z branży piekarniczej, wspomagając ich działania dążące do poprawy wyników sprzedażowych i ekonomicznych zakładów. Pani Iwona Rudek i pan Witold Grab to dobrana para przyjaciół, a przy tym fantastycznych przedsiębiorców, która postawiła sobie nie lada wyzwanie rozbudowy zakładu i z powodzeniem je zrealizowała. Gdy w 2005 r. przejmowali zakład z ośmioma pracownikami, sami nie spodziewali się, że na dziesiąte urodziny firmy produkcja osiągnie takie rozmiary. Dzisiaj zatrudniają 250 osób, a miesięczne obroty z 50 tys. zł pod koniec 2005 r., po dziesięciu latach wzrosły do 2,5-3 mln.

– Nie przespaliśmy tego czasu, a sukces został okupiony ciężką pracą. Wszystkie wypracowane środki inwestujemy w rozbudowę zakładu i sieci własnych sklepów. Inwestycja łącznie z zakupem maszyn i urządzeń pochłonęła 8 mln złotych – mówi Witold Grab.

Nowa część zakładu produkcyjnego to przede wszystkim rozbudowa części cukierniczej. – Poprzednia okazała się zbyt mała, by sprostać zamówieniom rynku, który obsługujemy. Sklepy firmowe na Podkarpaciu, w Małopolsce i na Śląsku wymagały dużego zaplecza cukierniczego. Takie udało się stworzyć, można powiedzieć w prezencie na 10-lecie naszej pracy – dodaje Iwona Rudek.

Obowiązki podzielili jakby w naturalny sposób. Iwona Rudek zajmuje się w firmie produkcją, to kocha i umie. Jest doskonałym technologiem. Gabriela Grab nadzoruje sklepy na śląsku. Witold Grab, który w siedzibie firmy bywa rzadziej, bo mieszka na Śląsku, skoncentrował się na dystrybucji produktów piekarniczych i cukierniczych. Skuteczna ekspansja na rynku owocowała otwieraniem średnio jednego sklepu firmowego miesięcznie. Ten trend trzeba było chwilowo ograniczyć w momencie budowy nowej części zakładu garmażerki. Od pierwszej chwili działalności produkcyjnej wspólnicy określili szereg priorytetów, z których najważniejszym jest kryterium jakości wytwarzanych produktów. W celu osiągnięcia założonych celów jakościowych „Polskie Piekarnie” postawiły na odpowiedzialność, uczciwość zawodową pracowników, ich doświadczenie zawodowe i przekonanie o ciągłej konieczności podnoszenia kwalifikacji.

 

Stworzenie z indywidualistów jednego zgranego zespołu to efekt ciężkiej pracy i doświadczenia w kierowaniu grupami ludzi. Takie zorganizowanie kadry pozwoliło firmie wejść mocnym krokiem na rynek piekarniczy a chwilę później cukierniczy i do chwili obecnej zwiększać sukcesywnie udział „Polskich Piekarni” w tym sektorze rynku. Lata 2005 i 2006 r. to okres organizowania „Polskich Piekarni”, faza kreatywności, ogromna mobilizacja, pracowitość, wiara we wspólny sukces, solidarność zawodowa i zespołowa.

Efektem tych działań jest szereg sukcesów firmy:

  • 2008 r. – zajęcie drugiego miejsca na prestiżowym Ogólnopolskim Konkursie organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa „Sposób na sukces”
  • 2011 r. – Ministerstwo Gospodarki wyznaczyło „Polskie Piekarnie” jako jedynego reprezentanta naszego kraju na szczycie Parlamentu Europejskiego poświęconego małym i średnim przedsiębiorstwom „European SME Week Summit” a także do reprezentowania Polski w broszurze wydanej przez Parlament Europejski zachęcającej Europejczyków do budowania karier zawodowych poprzez własną działalność gospodarczą – „Sekrety sukcesu 2011”.
  • 2014 r. – Kapituła nagrody Orzeł Agrobiznesu na podstawie analiz przedstawionych danych i opinii zewnętrznych przyznała Polskim Piekarniom nagrodę Orła Agrobiznesu. Laureatem tej nagrody zostali także w roku 2015.
  • 2014 r. – zajęcie pierwszego miejsca w plebiscycie na Najsmaczniejszą Cukiernię Ziemi Gorlickiej oraz na Najpopularniejszą Piekarnię Ziemi Gorlickiej
  • 2015 r. – przyznanie przez Lożę Ekspertów certyfikatu „Doceń polskie – TOP PRODUKT” dla produktów: pierogi z kapustą białą, pierogi ze szpinakiem i serem feta, chleb tradycyjny, placek malinowy król.
  • 2015 r. – otrzymanie pierwszej nagrody w konkursie „Szukamy smaku bieckiego piernika”. Kapituła konkursowa pod przewodnictwem p. Ewy Wachowicz tytuł przyznała piernikowi Kasztelan Biecki.

 

 

Zwycięstwo w konkursie było początkiem wytężonych działań mających na celu przygotowanie piernika do wprowadzenia na rynek. Piernik Kasztelan Biecki oparty jest na tradycyjnej recepturze, przygotowany z najwyższej jakości surowców. Leżakowanie ciasta w dębowych skrzyniach wpływa na smak i aromat. Specjalnie dobrana kompozycja przypraw i składników sprawia, iż jest niezwykle aromatyczny, korzenny i delikatny. Cukiernictwo to jedna z gałęzi produkcyjnych spółki. Równie dobrze rozwinięta jest produkcja piekarnicza. Jako jedyna z niewielu piekarni rzemieślniczych pozostaje wierna tradycji, wytwarza chleb na bazie naturalnego zakwasu, którego złożony proces fermentacji i czasochłonność jest podstawą do wyprodukowania pieczywa charakteryzującego się bogactwem smaku, zapachu a także wysokiej jakości i trwałości miękiszu. W 2014 r. uruchomiona została produkcja garmażeryjna. W nowo wybudowanych budynkach w oparciu o tradycyjne przepisy kuchni polskiej zaczęto produkować pierogi i krokiety. Domowa kuchnia na naturalnych produktach bez użycia polepszaczy szybko zaczęła cieszyć się uznaniem klientów. – Polacy coraz mniej jedzą w domu, albo korzystają z gotowych produktów. Na tle potężnej produkcji opartej na środkach chemicznych myślę, że i ten segment naszej działalności ma szanse na sukces, bo wzrasta świadomość Polaków jak ważne jest zdrowe żywienie – komentuje Witold Grab.

Firma Polskie Piekarnie posiada kilkadziesiąt sklepów na terenie Polski. Zwracają uwagę nowoczesną aranżacją i niebanalną kolorystyką. Warto je odwiedzić by skosztować specjałów i zakochać się w niezwykłych smakach.

 

Krzysztof Kozik

Skontaktuj się z nami:

Napisz do nas:

Europrojekty.pl Sp. z o.o.

Al. Korfantego 32/44
40-004 Katowice

NIP: 634-281-53-00

+48 509 179 016

Adres:

E-mail:

Telefon:

Jeśli masz do nas jakieś pytania, chciałbyś podjąć  z nami współpracę lub dowiedzieć się więcej na temat naszego pisma, zapraszamy do kontaktu za pomocą poniższego formularza bądź redakcyjnego adresu
e-mail:

redakcja@europrojekty-pl.pl

redakcja@europrojekty-pl.pl

Copyright © 2014  |  Europrojekty-pl  |  Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykorzystywanie artykułów z tej strony bez zgody redakcji lub autora zabronione  |  made by TATUTU

Wysyłanie...  |

Wystąpił błąd. Przepraszamy  |

Wiadomość wysłana  |